Intoxicatie bij hond en kat

Intoxicatie bij hond en kat

Te vaak worden we als dierenartspraktijk nog geconfronteerd met vergifting. Dit is vaak te wijten aan onoplettendheid en/of onwetendheid van de eigenaar. We zetten voor u een aantal van de meest voorkomende intoxiacaties op een rijtje.

Humane geneesmiddelen
Jammer genoeg wordt er nog té vaak gebruik gemaakt van humane geneesmiddelen wanneer de hond of kat zich niet lekker voelt. Dit kan heel gevaarlijk zijn! Het is niet omdat een geneesmiddel goed is voor mensen, dat dit ook zo is voor onze huisdieren. Zo is aspirine heel erg giftig voor de kat. Geef NOOIT zonder diergeneeskundig advies humane geneesmiddelen aan huisdieren. U doet vaak meer kwaad dan goed. Heeft uw huisdier accidenteel humane medicatie ingenomen, contacteer ALTIJD uw dierenarts en houdt de bijsluiter bij de hand, zodat wij kunnen analyseren of uw huisdier gezondheidsrisico’s loopt.

Etenswaren
Chocolade
Chocolade bevat theobromine. Dit is erg giftig voor honden. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine deze bevat. De meest voorkomende symptomen zijn maagdarmklachten, hyperexcitatie, epilepsieaanvallen, nierproblemen.
Probeer te achterhalen hoeveel chocolade de hond binnen heeft en contacteer uw dierenarts.

Druiven en rozijnen
Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Ze tasten de nieren aan. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden!

Look
Look is ook giftig voor onze huisdieren. Katten zijn gevoeliger dan honden. Vaak is er sprake van een chronische vergiftiging door de eigenaar. Look wordt soms gegeven omdat het goed zou zijn tegen interne en externe parasieten. In tegendeel,het is dus juist gevaarlijk voor de gezondheid van uw dier. Het kan bloedarmoede, maagdarmproblemen en neerslachtigheid veroorzaken.

Giftige planten
Er zijn heel wat planten en bloemen giftig voor onze huisdieren. Hieronder vermelden we enkele veel voorkomende risicoplanten:

Kerstster
De bloemblaadjes hiervan zijn heel erg giftig!

Lelies
Is vooral heel giftig voor katten. Opletten met de pollen. Als uw kat tegen de plant loopt kunnen de pollen  op zijn vacht vallen. Wanneer de kat zich wast , kan hij zichzelf vergiftigen. Ook het water waarin de bloemen staan is giftig! Contacteer zeker uw dierenarts als uw kat hier iets van opgenomen heeft. Voor een hond is deze plant minder giftig maar kan wel milde maagdarmklachten veroorzaken.

Enkele andere giftige planten
Vingerhoedskruid/taxus/gouden regen/azalea

Rattenvergif
Dit is vooral gevaarlijk voor honden, omdat het ook erg lekker is. Het zorgt ervoor dat het bloed niet meer kan stollen en de hond krijgt interne bloedingen. Als u uw hond ervan verdenkt rattenvergif te hebben opgegeten, neem dan zeker contact op. De vergiftiging is niet acuut, het valt niet altijd dadelijk op dat uw hond aan het vergif gezeten heeft. Vaak zien we pas na enkele dagen symptomen van lusteloosheid, hoesten (door longbloedingen), bleke slijmvliezen… 

Slakkenvergif
Dit is ook erg gevaarlijk voor honden. We zien na inname overmatig speekselen en schuimen, exitatie, temperatuurstijging. Zo zijn 35 korrels voor 4 kg hond al giftig! Contacteer altijd uw dierenarts als uw hond slakkenvergif heeft gegeten.

Etherische oliën
Bepaalde etherische oliën en ook vloeibare potpourri kunnen erg giftig zijn voor hond en kat.
Een paar gevaarlijke soorten zijn: citrus olie, tea tree olie, polei olie. Veel van deze oliën worden gebruikt om op een ‘natuurlijke’ manier ectoparasieten zoals muggen, vliegen, vlooien en teken te bestrijden. Maar dit kan dus erg gevaarlijk zijn! Dit kan leiden tot maagdarmproblemen, stoornissen in centraal zenuwstelsel, coma en zelfs sterfte. Gebruik dit dus NIET als antiparasitair middel en houdt uw kat weg van vloeibare potpourri.

Antiparasitaire producten
Bepaalde producten die goed zijn voor honden zijn heel giftig voor katten. Het gaat hier over het werkzame bestanddeel permethrine. Wanneer een kat het verkeerde product krijgt toegediend, zorgt dit voor kwijlen, braken, incoördinatie, epilepsieaanvallen,…
Contacteer altijd uw dierenarts als uw kat raar reageert op de toediening van een vlooienproduct.
Laat u adviseren door een dierenarts wanneer u op zoek bent naar een goed vlooienmiddel voor uw kat of hond.

Antivries (ethyleenglycol)
Dit is erg giftig zowel voor hond als kat. De hond lust dit erg graag omdat het een zoete smaak heeft. Een kat kan zichzelf vergiftigen als het bijvoorbeeld in de garage door een plasje antivries loopt en zich daarna wast. Er zijn nog tal van andere dingen schadelijk voor onze huisdieren. Heeft u twijfels, aarzel nooit om ons de contacteren!